تبلیغات
استان مراغه به مرکزیت شهر تاریخی مراغه - شیرینی چای مراغه

استان مراغه به مرکزیت شهر تاریخی مراغه

بزرگ مردتاریخ

جستجو
لوگو دوستان

 پایگاه مقاومت بسیج نصر
جعبه حدیث

شیرینی چای، سوغاتی دلچسب مراغه و یار پهلونشین چایی
چای
شیرینی چای (قند پنیری)، سوغاتی دلچسب مراغه و یار پهلونشین و دیرین چایی که قدمتی چند صد ساله در شیرین کام کردن خانواده های این شهرستان و شهرستانهای همجوار دارد.

این سوغاتی که در بین شهروندان و بسیاری از مسافران و میهمانان مراغه شناخته شده، در کنار سایر سوغاتی ها از جمله صابون ، باسلوق ، سجوق و خشکبار به مناطق مختلف کشور سوغات برده می شود.

شکر که مواد اولیه این محصول محسوب می شود در کارگاههای آب نبات ریزی مراغه فرآوری شده و پس از طی مراحل مختلف به شیرینی چای تبدیل می شود.

برخی از مردم مراغه بر این عقیده اند که این محصول طی جنگهای ایران و روسیه توسط مردمان مهاجر از روسیه به آذربایجان آورده شده و پس از تحولاتی هم اکنون با مشخصاتی مانند نرم بودن، رنگ سفید و حالت بادامی در این شهرستان تولید و به بازار عرضه می شود.

این سوغاتی، در طعم های مختلفی مانند هل ، پرتقالی ، لیمویی ، آناناسی و دارچینی تولید و اسانسهای مختلف با توصیه ها و نظارت های بهداشتی به آن اضافه می شود و بهترین و بیشترین شیرینی چای دلخواه مردم با طعم هل است.

هم اکنون در این شهرستان حدود 30 کارگاه آب نبات ریزی مشغول به تولید و عرضه شیرینی چای بوده و در هر یک از کارگاه ها بین سه تا چهار نفر کارگر مشغول بکار هستند.

روزانه در هر کارگاه بطور میانگین 60 تا 100 کیلوگرم شکر برای تولید شیرینی چای مورد استفاده قرار می گیرد.

بیشترین ایام عرضه این محصول به مسافران در فصل بهار و تابستان ، ایام عید و محرم الحرام بوده و سالانه 30 درصد از تولید این محصول بین میهمان و گردشگران سایر شهرها عرضه می شود.

شیرینی چای (قند پنیری) در ابتدا در قالب های بادامی ، آجری و مرواریدی تهیه می شده که بعدها به علت سهولتی که قالب بادامی در تولید دارد ، این قالب جای سایر قالب ها را گرفت.

 و طرز تهیه آن به اختصار: بعد از تهیه مواد اولیه شیرنی چای ( شکر ) آن را در یک دیگ مخصوص (پالت) ریخته و همراه با آب می جوشانند تا بخوبی شیره بگیرد.

سپس آنرا بر روی صفحه فلزی که در اصطلاح نبات ریزی به "سنگ" شهرت دارد ریخته و پس از سرد شدن ، آن را به قطعات مختلف برش می دهند و اسانس لازم را به آن اضافه می کنند.

پس از این مرحله ، شیره برش داده شده بوسیله دو نفر ورز داده می شود که در اصطلاح آب نبات ریزی بدان هوا دادن گفته می شود.

هوا دادن برای سفید شدن و نرم شدن شیره بوده و بعد از اینکه شیره به مقدار لازم ورز داده و نرم و سفید شد آن را مجددا به قطعات مختلف دیگری برش می دهند.

قطعات برش داده شده را از درون دستگاه آب نبات ریزی رد کرده و بعد از پهن کردن آن بر روی سطح کار (استو) به منظور ایجاد خشکی نسبی و در اصطلاح (هوا خوراندن) بوسیله غربال (الک) خرده ریزهای آن را جدا می کنند.

سپس شیرینی چای آماده شده را در درون بسته های 650 تا 700 گرمی بسته بندی کرده و برای مشتریان عرضه می کنند.

این سوغاتی در زمان حاضر به علت نداشتن بسته بندی مناسب و خشک شدن در دراز مدت از قابلیت صادر شدن به خارج از کشور برخوردار نیست.



نوشته شده در شنبه 14 خرداد 1390 توسط مَراغلی
مقام معظم رهبری

آرشیو مطالب
نویسندگان
نظر سنجی
صفحات جانبی
آمار سایت
Blog Skin